Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Arkæologien rundt 2013: Vikinger på Nationalmuseet (1:2)

Nationalmuseets store satsning ”Viking” præsenteres på dk4. ”Viking” åbner dørene for publikum lørdag den 22. juni. Allerede den 31. maj kan dk4´s seere få et indblik i udstillingen, der har resterne efter Danmarks hidtil største vikingeskib som centrum.

”Arkæologien Rundt” besøger denne gang Nationalmuseet for at få et indblik i, hvad der venter museumsgæsterne, når der åbnes for den storstilede udstilling ”Viking”, som vises fra 22. juni til 17. november.

udgravning lilleCentrum i den internationalt anlagte udstilling bliver ét af de 9 skibsvrag, man fandt i Roskilde Fjord, da Museumsøen blev anlagt i 1996-97. Det ældste af skibene daterer sig tilbage til ca. 1025, hvor det blev bygget af egetræ fra området omkring Oslo Fjord. Siden blev det repareret med træ fra Østersø-området, inden det endte som skibsvrag ved Roskilde. Selvom der kun er 25-30 procent tilbage af træet, er det sikkert, at skibet har været 36-37 m. langt og er derfor det længste af de vikingeskibe, der er fundet i Danmark. ”Havhingsten” er fx ”kun” 30 m. langt. Der har været plads til 78 roere og en samlet besætning på op til 100 personer.

For at give et indblik i de enorme dimensioner, er der skabt en stålkonstruktion formet som skibet, som det har set ud, da det blev bygget. Inde i konstruktionen er alt det bevarede træ sat ind præcist der, hvor det hører til. Det har krævet et stort og bekosteligt konserveringsarbejde at nå frem til det resultat, der kan vises i dag. Alt træ er blevet behandlet og frysetørret over en mangeårig periode, så det ikke er skrumpet ind, men har beholdt sin form og kan bevares for eftertiden.

Det er dk4´s Frantz Howitz, der har besøgt Nationalmuseet for at tale med Morten Gøthche fra Vikingeskibsmuseet og konservator Jan Bruun Jensen, men der er meget andet på programmet end det store skib. Der vises også spændende genstande, der skal indgå i udstillingen.

Daase lilleGenstandene skal indgå i de temaer, udstillingen tager op. Magten, skibsfarten, plyndringerne, troen. ”Det kommer ikke til at handle om dagliglivet, så man får ikke en mand bag en ard at se ”, fortæller én af udstillingens ledere Peter Pentz. Derimod viser han Museets flotteste vikingesværd, et relikvieskrin formodentlig fra Irland samt genstande, der har tilhørt Kong Harald Blåtands vølve ved borgen Fyrkat. Hver af genstandene har en usædvanlig historie, som man kan få, hvis man følger med i ”Arkæologien Rundt”.

Den kommende tid strømmer vigtige genstande fra vikingetiden til Nationalmuseet fra bl.a. England og Tyskland. Når ”Viking” har været vist på Nationalmuseet skal den nemlig vises i både London og Berlin.





   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.