Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Mad med saft og kraft (5)

Bøf Lindström
Lindström var garanteret en snu fætter, for denne bøf, som han har lagt navn til, er et mesterværk. Ifølge historien var han en svensk general, der opfandt retten under et krigstogt. Måske havde soldaterne brokket sig over feltrationerne i lang tid, og han havde tænkt, at nu måtte der ordentlig mad på bordet, så de kunne stikke fjenden et par flade. Jeg ved det ikke, men lækkert er det, så ud i felten og tyg godt igennem!

Til 4 personer:

500 g hakket oksekød
2 spsk. syltede rødbeder
2 spsk. kapers
2 spsk. løg
1 tsk. dijonsennep
salt og peber
smør til stegning

4-5 dl fond – brug gerne kalvefond som ovenfor.

Hak de syltede rødbeder, kapers og løg fint. Bland derefter det hele med det hakkede oksekød og sennep, og smag til med salt og peber. Form nu bøffer af blandingen, og sørg for at presse dem godt sammen.

Bøfferne steges i smør på panden – de skal have en god stegeskorpe først. Derefter kan du skrue ned for varmen, så de steger færdig ved jævn til svag varme. Når bøfferne er stegt, må de gerne trække i 5 min. på panden, inden de serveres.

Server evt. kogte kartofler og skysauce til. Skysaucen laves ved at koge fonden ned til ca. det halve og smage den til.

Lindström ville ikke have sagt nej til en snaps her, så der er al mulig grund til at finde de små glas frem!

Stegt flæsk og persillesovs
Jeg bliver helt mør, når jeg tænker på stegt flæsk og persillesovs. Sammen med min rigtig gode ven Svend, som jeg efterhånden har kendt i 25 år, har jeg spist mig igennem ufattelige mængder stegt flæsk, så det er med stor glæde og gode minder om en svunden tid, at denne ret skal nydes. Jeg tør vædde på, at når du laver retten, vil den også vække minder hos dig, der går år tilbage.

Til 4 personer:

1 kg flæsk

40-50 g smør
1 dl mel
½ l sødmælk
1 dl piskefløde
1 stort bdt. persille
salt og peber

Skær flæsket i gode tykke skiver på 1 ½-2 cm, bank det let, og læg det på en plade. Strø derefter godt med salt på flæsket, og lad det stå i køleskab i 3-4 timer, eller gerne til næste dag.

Forvarm ovnen til 200 ºC og steg flæsket i 20-25 min.. Det bedste er at stege det på en rist med bradepande under.

Til persillesovsen hakker du først persillen. Smelt dernæst smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk blandingen sammen. Melet skal opsuge al fedtstof. Derefter tilsætter du mælk lidt ad gangen under stadig piskning. Til sidst tilsættes piskefløde og den hakkede persille, og der smages til med salt og peber. I stedet for piskefløden kan man bruge noget af det overskydende fedt fra stegningen, men pas på, at saucen ikke skiller.

Server det stegte flæsk med masser af nye, kogte kartofler og persillesovs til. Det er så simpelt, at det ikke kan gå galt, så bare se at komme i gang! 

Boller i karry
Lad det være sagt med det samme – det her er min livret! Jeg bliver aldrig træt af den og kan spise den på alle tider af døgnet. Hvis du vil invitere på boller i karry, så kommer jeg gerne.

Til 4 personer:

250 g hakket kalv
250 g hakket flæsk
1 mellemstort løg
50-60 g rasp
1 æg
¾ dl vand
3 tsk. salt
peber
evt. ½ tsk. allehånde

2 store æbler
1 stort løg
4 skiver bacon
5 spsk. karry
8 stilke frisk timian
2 stk. tørrede limeblade (kan købes i de fleste større supermarkeder)
1 tsk. stødt korianderfrø
3 dl piskefløde
2 ½ dl af det vand kødbollerne er kogt i
rapsolie til stegning

Bland kødet, og rør det sejt med salt. Tilsæt derefter løg, rasp, sammenpisket æg, vand, peber og evt. allehånde, og rør farsen godt og grundigt. Den skal hvile i køleskab i 15-20 min. 

Sæt en gryde over med rigeligt vand tilsat salt, lad det koge op, og skru derefter ned, til det simrer. Nu kan du gå i gang med at forme kødbollerne med en ske, men læg ikke for mange i vandet ad gangen. Et hold kødboller skal have lov at småsimre 8-10 min., inden du tager dem op og fortsætter med næste hold. Gem kogevandet efter sidste hold kødboller.

Imens farsen hviler, fjerner du kernehuset fra æblerne. Der skal stadig være skræl på æblerne, og de skal skæres i grove tern sammen med løget. Skær derefter bacon i tern.

Når du har fået godt gang i kødbollerne, varmes olien i en gryde, og løg, æbler, bacon og karry sauteres. Tilsæt timian, limeblade og stødt koriander og til sidst fløden og vandet fra kødbollerne. Kog saucen igennem i ca. 10-15 min., til den er cremet og blank, sigt den, og hæld den tilbage i gryden. Nu tilsætter du kødbollerne og varmer dem forsigtigt igennem. Hvis saucen er for svag i smagen, kan man tilsætte lidt karry, som man har ristet på en tør pande. Kom aldrig karry direkte i saucen, det er som at stikke tungen ud ad vinduet – det smager ikke af en hujende fis. Smag evt. til med salt og peber.

Server boller i karrysauce med løse ris og chutney.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.