Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Mad med saft og kraft (4)

Indbagte cherrytomater med sennep
Alle elsker overraskelser – og især når de er af det gode. Og dét er de her tærter, der gemmer på en himmerigsmundfuld. De er ikke så besværlige at lave, som de måske lyder, så hvorfor ikke overraske dine venner med en hurtig bid, du tilmed kan trylle frem på få minutter?

Til 8 stk. tærter:

500 g cherrytomater
dijonsennep
1/2 bdt. basilikum

Tærtedej:

50 g smør
1 1/2 dl mælk
25 g gær
2 æg
1/2 tsk. salt
400 g hvedemel
1 æg til pensling

Forvarm ovnen til 200 ºC.

Smelt smørret i gryde. Tilsæt mælk, og tag gryden fra varmen. Derefter rører du gæren ud i væsken. Pisk nu de 2 æg sammen, og tilsæt dem sammen med salt og halvdelen af melet. Rør grundigt, og tilsæt mere mel lidt ad gangen. Når dejen begynder at slippe skålen, drysses lidt mel ud op bordpladen. Herefter æltes dejen igennem, imens resten af melet tilsættes. Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 min.

Skyl nu tomaterne, skær dem i kvarte, og pres let lidt af væden fra. Derefter skylles basilikum og skæres i fine strimler.

Når dejen er hævet, deles den i 8 lige store dele, som hver formes til en bolle. Bollerne rulles flade med en kagerulle, sørg for, at de bliver ved med at være runde. De skal være ca. ½ cm tykke.

Smør hvert stykke dej med et tyndt lag dijonsennep, men pas på ikke at smøre helt ud til kanten. Der skal være 1-2 cm fri hele vejen rundt. Den bare kant pensles med sammenpisket æg, hvorefter tomater og basilikum anbringes på den ene halvdel af dejen. Læg derefter den anden halvdel over, og pres kanterne godt sammen. Oversiden pensles med sammenpisket æg, og pakkerne stilles på en smurt bageplade.

Bages i den forvarmede ovn i ca. 15-20 min.

Frikadeller med agurkesalat
Kan du huske da du var lille og ude at købe ind med far om lørdagen? Jeg vil vædde med, at en gang imellem når I var hos slagteren, langede han dig en ordentlig mobbedreng af en frikadelle at gumle på. Og det smagte helt sikkert vidunderligt, for frikadeller er som skabt til formålet. Et let og hurtigt måltid, når sulten pludselig melder sig, og man behøver ikke spise kartoffelsalat til, selvom nogle tror det.

Til 4 personer:

300 g hakket kalv
300 g hakket flæsk
4 skiver røget bacon
1 æg
1 stort løg
2-3 skiver hvidt brød uden skorpe
4 dl sødmælk
salt og peber

Agurkesalat:

1/2 agurk
1 dl olie
1/2 dl eddike
2 spsk. akaciehonning
1 spsk. limesaft
1 tsk. spidskommen
2 tsk. tørrede gule sennepskorn

Del agurken på langs, og skrab kernerne ud, inden agurken skæres i skiver på ca. 2 mm. Pisk herefter olie, eddike, honning og limesaft sammen, og smag til med spidskommen. Vend nu agurkerne i marinaden. Herefter sætter du sennepskornene over i koldt vand og lader dem koge et par min. Kornene afkøles, sigtes og vendes til sidst i agurkesalaten.

Til frikadellerne bløder du først brødet ud i mælken. Bland derefter kalve- og flæskekød i en skål, tilsæt salt, og rør farsen sej. Herefter tilsætter du brødet og mælken plus bacon skåret i meget små tern, løg, æg og finthakket oregano. Rør farsen godt og grundigt – bliver den for tør undervejs, kan der tilsættes lidt mælk. Smag til med peber og evt. salt. Til sidst steges frikadellerne ved svag varme i smør på en pande, indtil de er gyldne og faste.

Stegt kartoffelsalat med peberrod og persille
Her kommer en af den slags retter, man bare skal kunne. Madlavning bliver nemlig ikke meget enklere: Kartoffelsalaten kræver hverken det store indkøb eller voldsomme armbevægelser i køkkenet, og så smager det altså tusinde gange bedre end slagterens ’hjemmelavede’. Til gengæld er det svært at lave for meget af den.

Til 4 personer:

godt 1/2 kg nye kartofler
citronsaft
150 g røget bacon
2 stk. bananskalotteløg
1 dl bredbladet persille
1/2 dl peberrod
salt og peber
rapsolie til stegning

Vask kartoflerne grundigt, men behold skrællen på. Kog dem i letsaltet vand med lidt citronsaft (kan evt. gøres dagen før). 

Imens kartoflerne koger, hakkes den bredbladede persille, og peberroden høvles. Begge dele stilles til side. 

Skær herefter bacon og skalotteløg i strimler, og rist dem på en pande. Tag panden af, når indholdet er gyldent.

Dernæst halverer du de kogte kartofler på den korte led. Kom nu rapsolie på en pande, og varm den op. Kartoflerne lægges i den varme olie på skærefladen. Herefter anbringes bacon og skalotteløg over kartoflerne, og når du har smagt til med salt og peber, tager du panden væk fra varmen. 

Anret det hele i en skål, og drys med persille og peberrod. Kartoffelsalaten kan serveres både lun og kold.

Chokoladesnegle med remonce og kanel
Remonce er dæleme et godt ord - helt gammeldags, men det holder. Det samme gør sneglene. Prøv et par gange, måske bliver du bedre end bageren henne på hjørnet. Under alle omstændigheder bliver dine venner ellevilde, når du pludselig hiver dem frem af ærmet.

Til 15 stk.:

1 dl mælk
50 g gær
300 g hvedemel
100 g smør med stuetemperatur
1 æg til dejen
1 æg til pensling
1 spsk. sukker
1/2 tsk. salt

til remonce:
100 g smør med stuetemperatur
100 g brun farin
2 tsk. kanel

til glasur:
150 g mørk chokolade
150 g flormelis
2 spsk. koldt vand

Forvarm ovnen til 220 ºC.

Lun mælken i en gryde, og opløs gæren heri. Hæld blandingen i en skål, og pisk ægget sammen. Tilsæt herefter mel, smør, det sammenpiskede æg, sukker og salt. Ælt dejen godt sammen, bordet kan også tages i brug, hvis du lige drysser det med lidt mel. Lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet, deles den i to lige store stykker, som rulles ud i to firkanter. Firkanterne skal være ca. 30 x 30 cm. Lad være med at fedte for længe med det, så bliver smørret for varmt, og det bliver umuligt, at rulle ud!

Bland nu smør, farin og kanel, og smør blandingen ud på de to stykker dej. Rul hvert stykke sammen som en roulade. Rouladerne skæres i hver 9 skiver med en skarp kniv og lægges på en bageplade med bagepapir. Tryk hver snegl lidt flad, og stil dem til hævning i ca. 20 min.

Når sneglene er hævet, pensles de med sammenpisket æg og bages i den forvarmede ovn i ca. 8 min.

Og så glasuren. Sæt en gryde vand over, og varm den op. Find en skål, gerne af stål eller glas, som kan stå oven i gryden, uden at falde ned i den. Hak chokoladen i mindre stykker, og smelt den i skålen oven i gryden. Rør flormelis og vand sammen, og tilsæt den smeltede chokolade. Pas på nallerne, når du tager skålen op – dampen er varm! Bliv ved med at røre, indtil glasuren er blank.

Når sneglene er afkølet, kommes glasur på – og værsgo!
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.